top of page

Elektroterapi

En maskinell utrustning vars huvudsakliga syfte är att öka cirkulationen i ett påverkat område. Det är ett högteknologiskt instrument med låg- och mellanfrekventa strömmar.


När en vävnad skadas uppstår ett ödem (vätskeansamling, svullnad) som i sin tur ger tryck och gör ont. I värsta fall kan trycket till och med ligga mot en nerv och ge neurologiska symtom. Svullnaden gör också att cirkulationen minskar och därmed blir läkningsprocessen störd.Detta är en mycket effektiv metod och är inte alls smärtsam. De olika strömmarna ger olika känsla så som stickande, pirrande, vibrerande och pulserande.


Fysiologiska verkningar är de samma som med ultraljudet, men med elektroterapi kan man nå djupliggande strukturer som är svårare att nå med ultraljud. Elektroterapin har även andra egenskaper som t ex "träning" (elektrisk stimulering) av en nedsatt muskel – då man med hjälp av denna maskin kan få en muskel att kontraheras (dra ihop sig).


Jontofores

Aktiva substanser (läkemedel) kan med hjälp av galvaniserade strömmar föras in via huden. Genom den spänning som föreligger mellan elektroderna, sker en jonvandring mellan laddade joner i substans och vävnad.
Comments


bottom of page