top of page

Rehabilitering i vatten

Träning i vatten har samma goda effekter för hund som hos människor. Poolträning har nu funnits i flera år och på senare tid har också gåband i vatten (treadmill) fått stor genomslagskraft och blivit flitigt använt i rehabiliteringssyfte. Genom att vattnet verkar avlastande för leder är det en mycket skonsam och effektiv träning. Vid simträning kan hunden helt utan yttre påverkan från marken och miljön omkring, avlastat träna och balansera kroppens muskulatur. Jag har genom åren följt ett mycket stort antal hundar som simtränats och genom bland annat muskelmätning funnit att det är uteslutande den mest effektiva träning för återfå en symmetri (lika stora muskler på båda sidor) vid många typer av skador och problem. De flesta hundar fungerar mycket bra i bassäng, även de som från början är lite rädda för vatten, så länge man arbetar korrekt med hunden i vattnet. Det gäller att få hunden trygg så att den arbetar korrekt när den simmar. För en god effekt är det naturligtvis en förutsättning att hunden arbetar ordentligt med sina ben och inte lägger sig och flyter. Det finns många bra sätt att motivera hunden till att simma och det är ytterst få som man inte får att fungera i vattnet.

Gåbandet i vatten är ett utmärkt sätt att avlastat träna hundens gångarter, framförallt skritt och trav. Beroende på hur mycket vatten man fyller i tanken så avlastas hunden olika mycket. Man kan alltså mycket effektivt kontrollera hur mycket man vill belasta lederna genom att höja och sänka vattennivån. Bilder på både poolträning och treadill.

Det är jättebra att utnyttja hav och sjöar på sommarsäsongen då det både är mer ekonomiskt och lättillgängligt. Tänk dock på att det inte får vara för kallt i vattnet, samt att många hundar som inte ligger bra i vattnet ska ha flytväst även om de kan simma. De ska inte sjunka ner med bakpartiet, utan ligga rakt i vattnet så att man ser rumpan vid vattenytan, annars är det en tokig belastning för ryggen samt att simningen inte blir riktigt korrekt. Man kan också låta hunden gå/springa i vattnet ungefär som vid treadmillträning. Det är dock viktigt att kontrollera stranden så att det inte ligger saker på botten som hunden kan göra sig illa på. Små hundar kan man många gånger simma hemifrån badkaret. Det är dock viktigt att man under en rehabilitering går regelbundet till sjukgymnast för att få hjälp med rehab.planen och kontroll att träningen går som den ska. Förutsättningen för simning i badkaret är också att de använder bakpartiet ordentligt och inte fuskar. Det är så pass liten yta i ett badkar att vissa hundar tenderar till att fuska där.

Comments


bottom of page